Overgave

Overgave is een levenshouding. Het past niet bij ons ego, dat wil beheersen, controleren en vasthouden.

Tegenwoordig heeft iedere mens zekerheid nodig, een zekerheid die we zoeken in werk, pensioenen, spaarrekeningen, andere mensen die ervoor moeten zorgen dat het ons goed gaat, een geloof in een god die het voor ons regelt.

Dagelijks worden je gekweld door de gedachten aan alles wat je in de toekomst te wachten kan staan of kan overkomen. Besef dat 90 procent waar je onzeker of bang voor bent nooit zal gebeuren, van de andere 10 procent zal 90 procent anders uitpakken dan dat je gedacht had. Die laatste 1% wordt dus werkelijkheid en daar kun je eigenlijk niets aan veranderen en hoef je jezelf niet druk om te maken. Hoe laat ik die gedachten los?

Of je gelooft in God of gelooft dat we deel uitmaken van de natuur, het enige geloof dat je nodig hebt is het geloven in jezelf. Dat geloof geeft zekerheid en vertrouwen in jezelf wat je overal mee naar toe kunt nemen. Dan kun je met een gerust hart gaan slapen. Dan kun je jezelf overgeven aan het leven.
Geluk bestaat niet zonder ongeluk, mooi bestaat niet zonder lelijk. Leven bestaat enkel als je tussen je geboorte en je dood daar iets mee doet, anders heb je niet geleefd.